pl +521 984 132 8060 info@mexicoentero.pl

Kuchnia Meksykańska

Sztuka kulinarna Meksyku łączy tradycje tubylczych Indian i wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się na m. in. kukurydzy i  roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunkach fasoli), mięsie i ostrych przyprawach (gł. papryce), pomidorach i innych warzywach. Podstawowym surowcem w przygotowaniu wielu potraw jest Masa, rodzaj mączki kukurydzianej, otrzymanej z przemiału ziaren kukurydzy poprzednio moczonych w roztworze zasadowym, przeważnie wodzie wapiennej. Tradycyjnie, Indianie meksykańscy moczyli ziarna kukurydzy w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego. W kukurydzy poddanej takiemu procesowi kilka ważnych aminokwasów, szczególnie lizyna (konieczna w zapobieganiu m.in. pelagrze) staje się łatwiej przyswajalnych. Kukurydza poddana takiej obróbce chemicznej ma więc większą wartość odżywczą i charakterystyczny smak, łatwo rozpoznawalny m.in. w plackach tortilla. Wykorzystanie normalnej mąki kukurydzianej w przepisach na potrawy meksykańskie nie pozwoli więc na pełne odtworzenie charakterystycznych smaków tej kuchni.

Tortilla – rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw. Meksykańskie i południowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu masy kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Obecnie większość dostępnych w handlu tortilli jest wytwarzanych maszynowo. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy.

Nachos – to placki tortilli pokryte rozpuszczonym serem. Do nachos podaje się różne dodatki

-mięso: kurczak lub mielona wołowina
-papryka jalapeno
-fasola, ugotowana i zmielona
-sos salsa
-guacamole (sos z awokado)
-śmietana
-oliwki

Enchiladas – tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa Enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego „dodać paprykę chili”. Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Enchiladę wypełnia się najczęściej mięsem, serem, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami, często też ziemniakami w połączeniu z twarogiem. Jako dodatek do dania podaje się: grillowany ser, śmietanę, sałatę, oliwki, siekaną cebulę, paprykę chili, kolendrę.Wyróżnia się kilka rodzajów sosów do enchilad:

-tradycyjny (suszona papryka chili zmieszana z warzywami sezonowymi)
-czerwony (na bazie pomidorów i czerwonej papryki chili)
-zielony (na bazie miechunki pomidorowej i zielonej papryki chili)
-mole (suszona papryka chili, orzechy, gorzka czekolada, pieczone liście awokado)

Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw i/lub owoców z przyprawami. W zależności od składników wyróżniamy m. in. następujące rodzaje salsy:

-salsa roja („czerwona”) – z gotowanych pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i kolendry;
-salsa cruda („surowa”) – z surowych pomidorów, cebuli, papryki i innych surowych warzyw;
-salsa verde („zielona”) – z owoców miechunki, zwanych w Meksyku „małymi pomidorami”, zwykle gotowanych;
-salsa brava („dzika”) – z sosem tabasco i majonezem, typowy dodatek do potrawy z ziemniaków patatas bravas;
-guacamole – na bazie awokado, soku z limonki i soli.